Έρευνα και μάθηση

Από www.melikonitsas.gr

Με το φασκόμηλο ( salvia officinalis – sage ) θα ξεκινήσω την παρουσίαση μιας σειράς φυτών μελισσοκομικού ενδιαφέροντος και μάλιστα αρωματικών, που μπορεί να ενδιαφέρουν και ανθρώπους που απλά αγαπούν τα φυτά και όχι απαραίτητα μελισσοκόμους. Εξάλλου αυτοί που αγαπούν τα φυτά και διατηρούν έναν μικρό ή μεγάλο ανθόκηπο βοηθούν έτσι και αλλιώς την μελισσοκομία. Εγώ από την άλλη πλευρά εξαιτίας των μελισσών άρχισα να ενδιαφέρομαι  για τα φυτά και να τα αγαπώ περισσότερο από πριν.

Η προσέγγισή μου θα είναι εντελώς απλοϊκή και δεν θα αναφέρω εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για τα φυτά αλλά ούτε και λεπτομέρειες για την μελισσοκομική τους αξία. Θα παρουσιάσω με απλό και ερασιτεχνικό τρόπο πως πολλαπλασιάζεται κάποιο φυτό με απώτερο σκοπό να βοηθηθούν άνθρωποι που απλώς θέλουν και αυτοί να εμπλουτίσουν την περιοχή τους με φυτά που βοηθούν τις μέλισσες και ταυτόχρονα δεν απαιτούν φροντίδα.

Να βελτιώσουν την μελισσοκομική χλωρίδα στην περιοχή τους χωρίς κανένα κόστος και με μικρή προσπάθεια.

Το φασκόμηλο στην περιοχή μας φύεται έτσι και αλλιώς. Όχι όμως σε μεγάλες ποσότητες. Για παράδειγμα σε ανάλυση μελιού δεν ανιχνεύτηκε καν. Παρόλα αυτά μπορεί να ευδοκιμήσει και να προσφέρει στις μέλισσες που το αγαπάνε, όπως άλλωστε όλα τα αρωματικά φυτά. Η αρχή έγινε πριν 3 χρόνια όταν και… ξερίζωσα ένα φασκόμηλο από περιοχή όπου υπήρχαν αρκετά. Ήθελα να δω καταρχήν αν «πιάνεται».  Έτσι έκανα την μεταφύτευση στο σπίτι. Στην αρχή έδειχνε νεκρό και μάλιστα για πολύ καιρό. Εξάλλου η εποχή που το έκανα ( όπως αργότερα κατάλαβα ) δεν ήταν ιδανική, δηλαδή καλοκαίρι. Παρόλα αυτά πιάστηκε και την επόμενη χρονιά εξελίχθηκε σε έναν θάμνο που καμία σχέση δεν είχε με το πόσο αναπτύσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Έγινε μεγαλύτερο με πάρα πολλά άνθη. Σε ένα παρτέρι που ποτιζόταν  το φυτό ευδοκίμησε, μεγάλωσε και στην συνέχεια έδωσε πολλά φυτά είτε με τον σπόρο του ( δύσκολο ) είτε με παραφυάδες που πιάνουν πολύ ευκολότερα.

Οι φωτογραφίες έχουν τον πρώτο λόγο.

salvia_1

Το φασκόμηλο όπως το βλέπουμε στην φύση. Πολύ συχνά ακριβώς στο όριο των δρόμων.
Το φασκόμηλο σε αστικό…περιβάλλον στην αρχή της άνοιξης όταν αρχίσει και ζωντανεύει και πάλι. Στα ξερά στελέχη βρίσκεται και ο σπόρος που ίσως και να έχει απομείνει κανένας. Η συλλογή σπόρου γίνεται νωρίτερα.
Το φασκόμηλο σε αστικό…περιβάλλον στην αρχή της άνοιξης όταν αρχίσει και ζωντανεύει και πάλι. Στα ξερά στελέχη βρίσκεται και ο σπόρος που ίσως και να έχει απομείνει κανένας. Η συλλογή σπόρου γίνεται νωρίτερα. ( Στην μέση της φωτογραφίας )
Ο πιο εύκολος, απλός και αποδοτικός τρόπος πολλαπλασιασμού για το φασκόμηλο είναι οι παραφυάδες ( μελισσοκομικός όρος ). Δηλαδή να κόψουμε κλαδάκια από ένα μεγάλο και ρωμαλέο φυτό και να τα μεταφυτεύσουμε. Ένα μεγάλο φυτό μπορεί να μας δώσει δεκάδες παραφυάδες, αρκεί να είναι μεγάλο και καλά ανεπτυγμένο. Ανοίγουμε μια τρύπα στο έδαφος και τοποθετούμε το φυτό μέσα. Χρειάζεται νερό όπως όλες οι μεταφυτεύσεις. Όταν γίνεται όμως σε περίοδο με πολλές βροχές… όλα γίνονται μόνα τους. Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει στο μελισσοκομείο μας ή στον χώρο που μας ενδιαφέρει. Η ενέργεια είναι απλή. Κόβουμε το κλαδάκι, ανοίγουμε μια τρύπα και το βάζουμε μέσα. Δεν είναι δύσκολη εργασία. Σε 5 λεπτά φυτεύουμε 10. Θεωρητικά από ένα φυτό την πρώτη χρονιά θα πάρουμε 10 και την 2η από τα 10 από 10. Δηλαδή 100. Την Τρίτη 1000 και πάει λέγοντας. Απλώς θέλω να πω ότι ο εμπλουτισμός της μελισσοκομικής χλωρίδας μπορεί να είναι απλός. Εξάλλου το φασκόμηλο πίνεται και ως τσάι! Δεν θέλει φροντίδα.
Ο πιο εύκολος, απλός και αποδοτικός τρόπος πολλαπλασιασμού για το φασκόμηλο είναι οι παραφυάδες ( μελισσοκομικός όρος ). Δηλαδή να κόψουμε κλαδάκια από ένα μεγάλο και ρωμαλέο φυτό και να τα μεταφυτεύσουμε. Ένα μεγάλο φυτό μπορεί να μας δώσει δεκάδες παραφυάδες, αρκεί να είναι μεγάλο και καλά ανεπτυγμένο. Ανοίγουμε μια τρύπα στο έδαφος και τοποθετούμε το φυτό μέσα. Χρειάζεται νερό όπως όλες οι μεταφυτεύσεις. Όταν γίνεται όμως σε περίοδο με πολλές βροχές… όλα γίνονται μόνα τους. Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει στο μελισσοκομείο μας ή στον χώρο που μας ενδιαφέρει. Η ενέργεια είναι απλή. Κόβουμε το κλαδάκι, ανοίγουμε μια τρύπα και το βάζουμε μέσα. Δεν είναι δύσκολη εργασία. Σε 5 λεπτά φυτεύουμε 10. Θεωρητικά από ένα φυτό την πρώτη χρονιά θα πάρουμε 10 και την 2η από τα 10 από 10. Δηλαδή 100. Την Τρίτη 1000 και πάει λέγοντας. Απλώς θέλω να πω ότι ο εμπλουτισμός της μελισσοκομικής χλωρίδας μπορεί να είναι απλός. Εξάλλου το φασκόμηλο πίνεται και ως τσάι! Δεν θέλει φροντίδα. Στην πράξη είδα πως αν κοπούν οι παραφυάδες κατάλληλη εποχή ( όταν γενικώς το χώμα είναι υγρό ) πετυχαίνουν σχεδόν πάντα και χωρίς ορμόνες ριζοβολίας.

Και άλλες παραφυάδες δίπλα σε ρίγανη, δενδρολίβανο, λεβάντα κτλ που θα είναι οι επόμενοι … καλεσμένοι της σελίδας. ( αυτή η ρίγανη ειδικά… πολύ επιθετική βρε παιδί μου θέλει να σμηνουργεί συνέχεια!!! )

Και άλλες παραφυάδες δίπλα σε ρίγανη, δενδρολίβανο, λεβάντα κτλ που θα είναι οι επόμενοι … καλεσμένοι της σελίδας. ( αυτή η ρίγανη ειδικά… πολύ επιθετική βρε παιδί μου θέλει να σμηνουργεί συνέχεια!!! )
Αν πάλι επιλέξουμε τον δρόμο του σπόρου, θα έχουμε δύσκολο έργο. Ο σπόρος από το φασκόμηλο δεν φυτρώνει εύκολα. Πριν πάρω το «ντόπιο» φυτό είχα αγοράσει βιολογικούς σπόρους από φασκόμηλο. Κανένας δεν βγήκε!!! Φέτος όμως προσπάθησα με τους δικούς μου πλέον σπόρους και το αποτέλεσμα μένει να φανεί στην πράξη. Υπήρχε όμως βλάστηση και την παρουσιάζω παρά κάτω. Όταν ωριμάσουν οι σπόροι πάνω στα ξερά πλέον στελέχη τον συλλέγουμε.
Αν πάλι επιλέξουμε τον δρόμο του σπόρου, θα έχουμε δύσκολο έργο. Ο σπόρος από το φασκόμηλο δεν φυτρώνει εύκολα και γενικώς αργεί. Πριν πάρω το «ντόπιο» φυτό είχα αγοράσει βιολογικούς σπόρους από φασκόμηλο. Κανένας δεν βγήκε!!! Φέτος όμως προσπάθησα με τους δικούς μου πλέον σπόρους και το αποτέλεσμα μένει να φανεί στην πράξη. Υπήρχε όμως βλάστηση και την παρουσιάζω παρά κάτω. Όταν ωριμάσουν οι σπόροι πάνω στα ξερά πλέον στελέχη τον συλλέγουμε.
Πρακτικά βολεύει αντί να προσπαθούμε να πάρουμε μεμονωμένα τους σπόρους να αρπάξουμε μια χούφτα από την ξεραμένη μάζα και να κάνουμε διαλογή μετά. Μέσα στην χούφτα αυτή, θα υπάρχουν δεκάδες σπόροι.
Πρακτικά βολεύει αντί να προσπαθούμε να πάρουμε μεμονωμένα τους σπόρους να αρπάξουμε μια χούφτα από την ξεραμένη μάζα και να κάνουμε διαλογή μετά. Μέσα στην χούφτα αυτή, θα υπάρχουν δεκάδες σπόροι. Συλλέγουμε τους χοντρούληδες.
Εδώ βλέπουμε… την γέννηση!!! Όπως ανέφερα ήδη, ο σπόρος αυτός έχει ιδιαιτερότητες. Απλοϊκά μπορώ να πω ότι νομίζω πως «βγήκαν» αυτοί που ήταν μέσα στο χώμα… κρυφοκοίταζαν όμως και λίγο έξω… Εκείνοι που ήταν κάπως βαθιά μάλλον εκεί θα μείνουν!
Εδώ βλέπουμε… την γέννηση!!! Όπως ανέφερα ήδη, ο σπόρος αυτός έχει ιδιαιτερότητες. Απλοϊκά μπορώ να πω ότι νομίζω πως «βγήκαν» αυτοί που ήταν μέσα στο χώμα… κρυφοκοίταζαν όμως και λίγο έξω… Εκείνοι που ήταν κάπως βαθιά μάλλον εκεί θα μείνουν!
Είναι ωραίο να βλέπεις τα φυτά να μεγαλώνουν.
Είναι ωραίο να βλέπεις τα φυτά να μεγαλώνουν.
Εντάξει! Τώρα είμαστε σίγουροι… τα παιδιά είναι δικά μας και όχι ζιζάνια . Το χαρακτηριστικό τους φύλλο. Είναι μικρά ακόμη και έχουν πολύ δρόμο.
Εντάξει! Τώρα είμαστε σίγουροι… τα παιδιά είναι δικά μας και όχι ζιζάνια . Το χαρακτηριστικό τους φύλλο. Είναι μικρά ακόμη και έχουν πολύ δρόμο.

Αυτός ήταν ο τρόπος που πολλαπλασιάζω το φασκόμηλο στην αυλή μου. Όπως η ενασχόληση με τα μελίσσια έτσι και αυτή με τα φυτά είναι ωραία και ευχάριστη. Θα ακολουθήσουν και άλλα αρωματικά φυτά. Αν κάποιος έχει να προσθέσει στα παραπάνω κάτι χρήσιμο ευχαρίστως.

(Visited 463 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.